Bilder gjennom glassruter, uten reflekser

11th November 2014
Noen ganger kan det være behov for å ta bilder gjennom glassruter, men ofte vil objekter på vår side av glasset skape uønskede reflekser. Selv i bilder tatt og presentert av profesjonelle medier kan vi se slike effekter, som i et av bildene fra NRK i saken Himmelen beordret blå for Obama den 10. november 2014. Selv om kineserne forsøker å påvirke været har de neppe kunnskap og mulighet til å skape rektangulære skyer som ligner rekker med tente lysrørarmaturer. Så her kunne fotografen gjort en bedre jobb.

Mange har opplevd å måtte ta bilder gjennom glassruter, for eksempel helt på toppen av Empire State Building i New York. I tillegg til at rutene ikke er helt rene og farge-nøytrale, kommer refleksene som et irriterende problem.

Løsningen kan være ganske enkel: Et polarisasjonsfilter. Dette filteret kan ta bort det meste av reflekser i en glassrute. Samtidig har det også den positive tilleggseffekten at det kan ta bort en del dis fra omgivelsene utenfor ved utsiktsbilder, slik at sikten blir klarere og motivet desto mer imponerende. Samtidig kan det øke fargemetningen i motivet, og gjøre
himmelen mørkere blå slik at skyene kommer tydeligere fram. Vær likevel klar over at effekten på filteret kan variere fra null til "for sterk" (utenom for reflekser) avhengig av hvilken vinkel lyset faller inn på motivet i forhold til den retningen du sikter med kameraet.

Dersom du bare ønsker et godt bilde gjennom en glassrute uten reisefølge eller annet i forgrunnen, kan løsningen være både billigere og enklere. De refleksene du ser i glassrutene er lys som kastes tilbake til deg fra glasset. Hva kan du gjøre for å hindre at dette skjer? Jo, du kan ganske enkelt stille deg så nær glasset med kamera at ikke noe lys kastes tilbake. Full effekt får du da ved å ha fronten på objektivet helt inn mot glasset. Da vil avstanden mellom glasset og det fremste linseelementet være så godt som null, og kantene på fronten på objektivet skjermer mot de få refleksene som fortsatt kunne ha lurt seg med på bildet. Påmontert solblender kan være til god hjelp. Dersom du må sikte litt mer nedover eller oppover kan du ganske enkelt skjerme for lyset med hånden eller legge et tørkle eller lignende rundt fronten på objektivet helt inne ved glasset.
Lykke til!Utsikt over Manhattan, New York, fra det øverste utsiktspunktet i Empire State Building, 2006. Bildet er
tatt gjennom glassrute, uten polariasjonsfilter, med objektivet helt inn mot glassruten.

Leave a comment

Your Name
Your Email
(Optional)
Your Comment
No info required here, please press the button below.